130 let hasičů v obci

130 let hasičů v obci

OSLAVA 130 LET OD ZALOŽENÍ SDH NAHOŘANY
Dne 7. června 2008 proběhly oslavy 130 let od založení sboru SDH Nahořany za účasti členů SDH, místních občanů a čestně pozvaných hostů.
Slavnost byla zahájena členskou schůzí v restauraci U hasiče, kde byly zároveň předány pamětní zlaté medaile místním vybraným členům sboru za zásluhy.
Přítomna byla většina členů sboru , někteří členové zastupitelstva obce Nahořany, hosté ze sborů z okolních obcí, zástupci okrsku hasičů a místostarosta Nového Města nad Metují pan Petr Hable.
Dalším bodem po ukončení schůze byl slavnostní pochod ke kostelu sv. Rodiny za doprovodu dechové hudby, ve kterém byl požehnán nový prapor místního sboru. Poté se průvod odebral k památníku padlých, u kterého proběhlo kladení věnců za znění české státní hymny.
Následoval slavnostní průvod obcí až na naše náměstíčko s chobotnicí, které tak nazval jeden z návštěvníků slavnosti po pohledu na stan zapůjčený od motorkářů z Velkého Třebešova.Zde svou řeč pronesli jak starosta sboru Miroslav Zákravský, tak i starosta obce Václav Pavel.Při této příležitosti byl složen slib mladých hasičů SDH na nový prapor.
Odpoledne se už neslo v duchu oslav a zábavy. Vystoupil taneční sbor Jany Michlové z Nového Města nad Metují, skupina mažoretek z Jaroměře – Josefova, historický šerm skupiny NOVICA.
Prohlídku hasičského zásahového vozidla, včetně ukázky zásahu při automobilové nehodě předvedli členové SDH Nové Město nad Metují.
Příznivci historie si mohli prohlédnout v akci požární historickou techniku od hasičských sborů Kleny, Nové Město nad Metují – Krčín, Lhota u Nahořan, Česká Skalice, Brzice, Přibyslav a Bohuslavice nad Metují, kteří také předvedli zábavnou ukázku zásahu hasičů za starých časů.
Následovaly ukázky požárního útoku mladších a starších dětí SDH Nahořany a překvapením na závěr byl seskok parašutistů z Nového Města nad Metují a vytvoření pěnového nástřiku, který si hlavně užili nejmladší návštěvníci slavnosti.
K poslechu a k tanci hrála skupina ELASTIC z Nového Města nad Metují.
Stanislava Tupcová, Zdeňka Zákravská, Jana Hlávková