Vyhláška 1/2011 Nakládání s odpadem

Obec Nahořany – Obecně závazná vyhláška
.
č. 1/2011    O nakládání s komunálním a se stavebním odpadem
.
Zastupitelstvo obce Nahořany se na svém zasedání dne 7.2.2011 usneslo vydat na základě § 10 písm. d) a § 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů a v souladu s § 17 odst. 2 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o odpadech), tuto obecně závaznou vyhlášku
.
O nakládání s komunálním a se stavebním odpadem
.
Článek 1
Předmět a působnost vyhlášky
(1) Tato vyhláška upravuje nakládání s komunálním odpadem a se stavebním odpadem na správním území
obce Nahořany
(2) Tato vyhláška je závazná pro všechny fyzické osoby, které mají na území obcí trvalý pobyt, a pro další osoby, kterých se tato vyhláška dotýká.
.
Článek 2
.
Základní pojmy
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) odpadem – každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadů uvedených v příloze č. 1 zákona o odpadech,
b) komunálním odpadem – veškerý odpad vznikající na území obce při činnosti fyzických osob, a který je uveden jako komunální odpad v prováděcím právním předpisu, s výjimkou odpadů vznikajících u právnických osob nebo fyzických osob oprávněných k podnikání,
c) nakládání s odpady – jejich shromažďování, soustřeďování, sběr, výkup, třídění, přeprava a doprava, skladování, úprava, využívání a odstraňování,
d) původcem odpadu – právnická osoba, při jejíž činnosti vznikají odpady, nebo fyzická osoba oprávněná k podnikání, při jejíž podnikatelské činnosti vznikají odpady. Pro komunální odpady vznikající na území obce, které mají původ v činnosti fyzických osob, na něž se nevztahují povinnosti původce, se za původce odpadů považuje obec. Obec se stává původcem komunálních odpadů v okamžiku, kdy fyzická osoba odpady odloží na místě k tomu určeném; obec se současně stane vlastníkem těchto odpadů,
e) směsným odpadem – složka komunálního odpadu, která zůstává po vytřídění kovů, skla, plastů, papíru, nápojových kartonů, objemného, kompostovatelného a nebezpečného odpadu,
f) objemným odpadem – složka komunálního odpadu, která pro velké rozměry nemůže být odkládána do sběrných nádob na směsný odpad. Jedná se zejména o starý nábytek, elektroodpad, opotřebované pneumatiky,
g) kompostovatelným odpadem – biologicky rozložitelný odpad rostlinného původu,
h) nebezpečným odpadem – odpad uvedený v Seznamu nebezpečných odpadů uvedeném v prováděcím právním předpise a jakýkoliv jiný odpad vykazující jednu nebo více nebezpečných vlastností uvedených v příloze č. 2 zákona o odpadech, například upotřebené oleje a tuky (kromě potravinářských), barvy, rozpouštědla, kyseliny, hydroxidy, odmašťovací přípravky, fotochemikálie, některé vyřazené léky, pesticidy, suché galvanické články, akumulátory, zářivky a ostatní odpad s obsahem rtuti, elektroodpad obsahující nebezpečné
látky, zařízení s obsahem chlorofluorouhlovodíků,
i) stavebním odpadem – odpad vznikající při stavební a demoliční činnosti, například výkopová zemina, stavební suť, odpad z keramiky, podlahovin, krytin, izolačních materiálů, instalačních materiálů,
j) elektrozařízením – kompletní elektrospotřebič vyřazený z domácnosti, na který se vztahuje povinnost zpětného odběru dle § 38 zákona o odpadech,
k) uživatelem odpadové nádoby pro směsný odpad – vlastník nádoby, přihlášené ke svozu v obci Nahořany
l) oprávněnou osobou – každá osoba, která je oprávněna k nakládání s odpady podle zákona o odpadech nebo podle zvláštních právních předpisů. 1)
.
Článek 3
.
Místa určená pro odkládání odpadu
Místy určenými pro odkládání odpadu jsou
a) odpadové nádoby pro směsný odpad, přihlášené ke svozu u obce Nahořany – popelnice o objemu 110 litrů, nádoby musí odpovídat příslušným technickým normám, 2)
b) kontejnery na tříděný odpad – pro sklo a plasty,
c) mobilní kontejner na nebezpečné odpady a elektrozařízení, přistavován podle vyhlášeného režimu sběru,
d) části veřejných prostranství po dobu ambulantního sběru železa (železná sobota),
.
Článek 4
.
Nakládání s komunálním odpadem
(1) Odvoz komunálního odpadu je zajišťován obcí Nahořany prostřednictvím oprávněných osob (firem).
(2) Směsný odpad se ukládá do popelnic a kontejnerů. Tyto nádoby si zajišťují jejich uživatelé na vlastní náklady.
Pro popelnice o objemu 110 litrů jsou zajišťovány tyto druhy svozů:
Kombinovaný A – v zimě 1x za týden, v létě 1x za dva týdny – 42 svozů
Čtrnáctidenní – celoročně 1x za 2 týdny – 26 svozů
Kombinovaný B – v zimě 1x za 2 týdny, v létě 1 x za 4 týdny – 20 svozů
Měsíční – celoročně 1 x za 4 týdny – 13 svozů
1) Například zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů.
2) ČSN EN 840, DIN 66 29
Uživatelé zajistí v den svozu přistavení nádoby do 6,00 hodin k okraji veřejné pozemní komunikace, přístupné motorovým vozidlům 3), tak, aby byla umožněna snadná a bezpečná manipulace s nádobou.
(3) Sklo, plasty se ukládají do označených kontejnerů.
(4) Do nádob a zařízení uvedených v článku 3 písm. a), b) a c) je zakázáno odkládat nebezpečný odpad vytříděný z komunálního odpadu uvedený v článku 2 písm. g). Do výše uvedených nádob a zařízení nelze ukládat stavební odpad uvedený v článku 2 písm. h).
(5) Nebezpečné odpady a elektrozařízení se ukládají 2x do roka na mobilní kontejnery oprávněné osoby při ambulantním svozu podle vyhlášeného režimu sběru nebo podle provozního řádu ve sběrném místě.
(6) Železo a ostatní kovový odpad jsou sváženy od domu 1x ročně oprávněnou osobou.
.
Článek 5
.
Nakládání se stavebním odpadem
Stavební odpad vzniklý při stavební činnosti (např. čistá stavební suť, výkopová zemina) lze využít v souladu s obecně závaznými předpisy 5) nebo uložit na řízenou skládku. Odvoz si zajistí producent na vlastní náklady prostřednictvím autodopravců, vlastními prostředky popř. jiným způsobem.
.
Článek 6
.
Povinnosti fyzických osob
Fyzické osoby jsou povinny odkládat komunální odpad na místech k tomu určených a komunální odpad odděleně shromažďovat, třídit a předávat k využití a odstraňování podle systému stanoveného touto vyhláškou, pokud odpad samy nevyužijí v souladu se zákonem a zvláštními právními předpisy. 6)
.
Článek 7
.
Sankce
Porušení povinností při nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem bude postihováno podle platných právních předpisů. 7)
3) § 2 a násl. zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů.
4) § 89 odst. 2 zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
5) Například zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.
6) Například zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů.
7) Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.
.
Článek 8
.
Zrušovací ustanovení
Touto vyhláškou se ruší obecně závazná vyhláška č. 2/2001 ze dne 1.3.2000, o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem.
.
Článek 9
.
Účinnost
Vyhláška nabývá účinnosti patnáctým dnem po vyhlášení.
.
Václav Pavel
Starosta
Josef Hlávko
Místostarosta
Vyvěšeno na úřední desce dne: 9.2.2011
Sejmuto z úřední desky dne: 25.2.2011
Účinnost dnem: 25.2.2011
.
.
Vyhláška 2/2011 Regulace hlučných činností
Obecně závazná vyhláška obce Nahořany č. 2/2011
 O ochraně nočního klidu a regulaci hlučných činností
.
Zastupitelstvo obce Nahořany se na svém zasedání dne 7.2.2011 usnesením usneslo vydat na základě § 10 písm. a) a § 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb.,
o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, tuto obecně závaznou vyhlášku:
.
Čl. 1
Vymezení činností, které by mohly narušit veřejný pořádek v obci nebo být v rozporu s dobrými mravy, ochranou bezpečnosti, zdraví a majetku.
Činností, která by mohla narušit veřejný pořádek v obci, je:
a) rušení nočního klidu,
b) používání hlučných strojů a zařízení v nevhodnou denní dobu.
.
Čl. 2
Omezení činností
(1) Noční klid je dobou od 22.00 hod. do 06.00 hodin. V této době je každý povinen zachovat klid a omezit hlučné projevy. S výjimkou povolení obce.
(2) Každý je povinen zdržet se o nedělích a státem uznaných dnech pracovního klidu v době od 6.00 do 22.00 hod. veškerých prací spojených s užíváním zařízení, strojů a přístrojů způsobujících hluk, např. sekaček na trávu, cirkulárek, motorových pil, křovinořezů apod.
.
Čl. 3
Účinnost
Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti od 28.2.2011.
.
Josef Hlávko Václav Pavel
místostarosta starosta
Vyvěšeno na úřední desce dne: 9.2.2011
Sejmuto z úřední desky dne: 25.2.2011

Author: Josef Hlávko